Zbieraj nakrętki

Każdego dnia odkręcamy butelki, pojemniki, słoiki i nawet nie zdajemy sobie sprawy, że to co trzymamy w ręku, te niepozorne nakrętki/zakrętki/kapsle/korki/wieczka/pokrywki mogą być ratunkiem dla zwierząt. Obojętnie jaki mają kształt- czy są okrąglę, kwadratowe czy prostokątne…  jaki mają kolor i kto jest producentem…. Liczy się tylko jedno - ilość – im ich więcej tym oczywiście lepiej. Dlatego prosimy włączcie się do akcji! Zbierajcie Wy i zaraźcie także inicjatywą swoich znajomych, przyjaciół, znajomych przyjaciół, dzieci w przedszkolach, szkołach… Postawcie kartoniki w zaprzyjaźnionych sklepach, instytucjach, miejscach pracy by każdy mógł dołączyć się do zbiórki.

Zbieramy nakrętki plastikowe każdego rodzaju:

• po napojach, sokach, wodach,
  • po mleku (także te prostokątne)
  • po kawach,
  • wszelkie plastikowe zamknięcia
  • po ketchupach, majonezach
  • po środkach chemicznych
    (żele do prania, płyny do prania, domestosy, płyny do mycia naczyń, itp)
  • po kosmetykach (po dezodorantach, żelach pod prysznic, tip)

Zbierając nakrętki nie tylko możemy pomóc bezdomnym zwierzętom ale także dbamy o środowisko naturalne. Butelki pozbawione nakrętek można łatwo zgniatać, dzięki czemu zmniejsza się ich objętość. Jeśli tego nie zrobimy to zakorkowana może trafić na składowisko odpadów, zajmując tym samym dużo cennej przestrzeni co w ostatnich czasach jest bardzo istotne. Jeśli w okolicy są selektywne sortownie odpadów butelka trafia do sortowni. Tam konieczna jest praca człowieka. Dzięki niej odpady zostają podzielone na poszczególne frakcje. Butelka i korek wykonane są z różnych materiałów, które przy sortowaniu odpadów muszą zostać rozdzielone. W tym przypadku niezbędna jest praca człowieka – jego cenny czas i energia
a co za tym idzie jest to niepotrzebny nakład pracy i pieniędzy. Możemy pomagając zwierzętom być równocześnie EKO.

Nasza Fundacja za każdy oddany do skupu uzbierany kilogram nakrętek otrzymuje około 80 groszy za każdy kilogram.
To wydawać by się mogło że jest mało ale dla bezdomnych, potrzebujących zwierząt naprawdę liczy się każdy grosz.

Przy okazji przypominamy Państwu że nasza fundacja działa jako organizacja non-profit, czyli każdy gorsz zostaje wykorzystany na pomoc zwierzętom bo cała nasza praca opiera się na bezpłatnym wolontariacie.

Zakrętki można przynosić sklepu zoologicznego Podaj Łapę przy ul. Piotra Skargi 59 w Pabianicach lub skontaktować się z nami osobiście poprze mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. , lub telefonicznie: 793 046 770, 692 48 65 65. Możliwy jest odbiór nakrętek w Pabianicach i Łodzi.