Dom tymczasowy

Dom tymczasowy (DT) to nic innego jak nasze własne mieszkanie i my oraz wszyscy domownicy. W domu tymczasowym  traktujemy tymczasowicza jak własnego psa, sprawujemy nad nim opiekę , wychodzimy na spacery, leczymy, dajemy jeść, kochamy i dbamy.  Z tą jednak różnicą, że przyjdzie moment na rozstanie…

Dom tymczasowy pełni rolę mostu między schroniskiem, ulicą, złymi warunkami życia, a domem docelowym. Dlatego tak bardzo potrzebujemy takich tymczasowych opiekunów, aby móc pomagać zwierzakom „szczególnej troski”. Każdy dom tymczasowy jest na wagę złota. W podjęciu decyzji czy zostać domem tymczasowym ułatwi ankieta przedadopcyjna dla domów tymczasowych. Tam jest wiele przydatnych informacji.

Domy tymczasowe wymagają nakładów finansowych (dokładnie tak samo jak w przypadku posiadania własnego psa) czyli; karma, odrobaczenie, preparaty na kleszcze, smakołyki, zabawki, szelki, obroża, smycz, fryzjer,kastracja, ew. leczenie, ogłoszenia itd. Wbrew pozorom takie koszty dla Fundacji są ogromne, biorąc pod uwagę ilość psów na jej utrzymaniu. Jeżeli DT może pokryć koszta – zawsze pomagamy w inny sposób, szukamy domu IDEALNEGO.

Jeżeli DT nie ma pieniędzy na utrzymanie psa, Fundacja pokrywa wszystkie koszty, które związane są z psem.  Zadaniem DT jest branie faktur, które zostają rozliczone z Fundacją. Nie ma definicji i terminu kiedy psiak znajduje dom. Czasami trwa to 2 dni czasami 3 miesiące. Wszystko zależy od wielu czynników.

W domach tymczasowych psy dochodzą do siebie fizycznie i psychicznie. Uczą się obcowania z człowiekiem, innymi zwierzętami, poprawnych społecznych zachowań, życia w domowych warunkach.

Po okresie aklimatyzacji psa tymczasowi opiekunowie opisują nam skłonności, wady oraz zalety i ogólny charakter psa.

Na podstawie uzyskanych informacji jesteśmy w stanie stwierdzić czy jest to pies-jedynak (nietolerujący innych psich towarzyszy), czy psiak nadaje się do domu z dziećmi, kotami i innymi psami lub czy pies bez większych problemów zniesie długa rozłąkę z właścicielem w ciągu dnia.

Widzimy tez czy zwierzak przebywający pod naszą opieką jest typowym leniwym kanapowcem czy długodystansowym sportowcem.

Biorąc pod uwagę wszystkie te cechy określamy docelowy dom do jakiego powinien trafić nasz podopieczny. Dobieramy więc do siebie obie strony. I psiaka i przyszłego właściciela. Bardzo polecamy do adopcji dorosłe psiaki, które przebywają w domach tymczasowych. Nie ma łatwiejszej i bardziej trafionej adopcji jak adopcja takiego właśnie psa.