Zostań domem tymczasowym

Jeśli nie możesz adoptować psa na stałe, jeśli Twoje plany na przyszłość nie pozwalają Ci na stałą adopcję, możesz zapewnić psu
dom tymczasowy.

Dom tymczasowy (DT) to nic innego jak nasze własne mieszkanie i my oraz wszyscy domownicy. W domu tymczasowym  traktujemy tymczasowicza jak własnego psa, sprawujemy nad nim opiekę, wychodzimy na spacery, leczymy, dajemy jeść, kochamy i dbamy.
Z tą jednak różnicą, że przyjdzie moment na rozstanie…

Dom tymczasowy pełni rolę mostu między schroniskiem, ulicą, złymi warunkami życia a domem docelowym. Dlatego tak bardzo potrzebujemy tymczasowych opiekunów, aby móc skutecznie pomagać zwierzakom. Każdy dom tymczasowy jest na wagę złota. Zapraszamy do wypełnienia ankiety dla tymczasowych opiekunów. Jeśli masz pytania, wątpliwości - skontaktuj się proszę
z nami.

Pobyt psa w domu tymczasowym wymaga określonych nakładów finansowych (dokładnie tak samo jak w przypadku posiadania własnego psa) na karmę, odrobaczenie i preparaty na kleszcze, smakołyki, zabawki, szelki, obroża, smycz, fryzjer, kastracja, ew. leczenie, ogłoszenia itd. Jeśli jednak sytuacja finansowa nie pozwala Ci na na wydatki - Fundacja zapewnia pokrycie wszystkich kosztów związanych z utrzymaniem psa. Jeśli tymczasowy opiekun może sobie pozwolić na poniesienie ww. wydatków - pozyskane środki Fundacja przeznacza na pomoc kolejnym zwierzętom. W obu przypadkach zapewniamy aktywne szukanie domu dla tymczasowicza.

Podstawowym warunkiem zawarcia umowy o dom tymczasowy jest to, że nie możemy z góry określić terminu, w którym pies znajduje dom stały. Czasami trwa to tydzień, a innym razem kilka miesięcy. Dokładamy jednak wszelkich starań, by pies jak najszybciej znalazł swój dom ostateczny - robimy zdjęcia, ogłaszamy, aktywnie poszukujemy domu stałego. Dom tymczasowy jest bardzo ważnym "przystankiem",
w którym pies może dojść do siebie fizycznie oraz psychicznie.  Zwierzęta uczą się obcowania z człowiekiem, innymi zwierzętami, poprawnych społecznych zachowań, życia w domowych warunkach.

Tymczasowi opiekunowie przekazują istotne informacje dotyczące charakteru i osobowości psa, jego zalet i wad czy upodobań.
Na tej podstawie możemy określić, do jakiego domu pies powinien trafić - czy może zamieszkać z innymi psami, kotami,
czy nadaje się do domu z dziećmi, czy zniesie długą rozłąkę z właścicielem w ciągu dnia. Widzimy też czy zwierzak przebywający pod naszą opieką jest typowym, leniwym kanapowcem czy długodystansowym sportowcem.
Biorąc pod uwagę wszystkie te cechy określamy docelowy dom "idealny", do którego powinien trafić nasz podopieczny. Staramy się, by obie strony (nowy opiekun i pies) pasowali do siebie. Bardzo polecamy do adopcji dorosłe psiaki, które przebywają w domach tymczasowych. Nie ma łatwiejszej i bardziej trafionej adopcji jak adopcja takiego właśnie psa.

Dodatkowe informacje znajdziesz także na stronie http://www.domtymczasowy.pl/