Zbieraj nakrętki

Każdego dnia odkręcamy butelki, pojemniki, słoiki i nawet nie zdajemy sobie sprawy, że to co trzymamy w ręku, te niepozorne nakrętki/zakrętki/kapsle/korki/wieczka/pokrywki mogą być ratunkiem dla zwierząt. Obojętnie jaki mają kształt- czy są okrąglę, kwadratowe czy prostokątne…  jaki mają kolor i kto jest producentem…. Liczy się tylko jedno - ilość – im ich więcej tym oczywiście lepiej. Dlatego prosimy włączcie się do akcji! Zbierajcie Wy i zaraźcie także inicjatywą swoich znajomych, przyjaciół, znajomych przyjaciół, dzieci w przedszkolach, szkołach… Postawcie kartoniki w zaprzyjaźnionych sklepach, instytucjach, miejscach pracy by każdy mógł dołączyć się do zbiórki.

Zbieramy nakrętki plastikowe każdego rodzaju:

• po napojach, sokach, wodach,
  • po mleku (także te prostokątne)
  • po kawach,
  • wszelkie plastikowe zamknięcia
  • po ketchupach, majonezach
  • po środkach chemicznych
    (żele do prania, płyny do prania, domestosy, płyny do mycia naczyń, itp)
  • po kosmetykach (po dezodorantach, żelach pod prysznic, tip)

Zbierając nakrętki nie tylko możemy pomóc bezdomnym zwierzętom ale także dbamy o środowisko naturalne. Butelki pozbawione nakrętek można łatwo zgniatać, dzięki czemu zmniejsza się ich objętość. Jeśli tego nie zrobimy to zakorkowana może trafić na składowisko odpadów, zajmując tym samym dużo cennej przestrzeni co w ostatnich czasach jest bardzo istotne. Jeśli w okolicy są selektywne sortownie odpadów butelka trafia do sortowni. Tam konieczna jest praca człowieka. Dzięki niej odpady zostają podzielone na poszczególne frakcje. Butelka i korek wykonane są z różnych materiałów, które przy sortowaniu odpadów muszą zostać rozdzielone. W tym przypadku niezbędna jest praca człowieka – jego cenny czas i energia
a co za tym idzie jest to niepotrzebny nakład pracy i pieniędzy. Możemy pomagając zwierzętom być równocześnie EKO.

Nasza Fundacja za każdy oddany do skupu uzbierany kilogram nakrętek otrzymuje około 80 groszy za każdy kilogram.
To wydawać by się mogło że jest mało ale dla bezdomnych, potrzebujących zwierząt naprawdę liczy się każdy grosz.

Przy okazji przypominamy Państwu że nasza fundacja działa jako organizacja non-profit, czyli każdy gorsz zostaje wykorzystany na pomoc zwierzętom bo cała nasza praca opiera się na bezpłatnym wolontariacie.

Zakrętki można przynosić sklepu zoologicznego Podaj Łapę przy ul. Piotra Skargi 59 w Pabianicach lub skontaktować się z nami osobiście poprze mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. , lub telefonicznie: 793 046 770, 692 48 65 65. Możliwy jest odbiór nakrętek w Pabianicach i Łodzi.

Zostań domem tymczasowym

Jeśli nie możesz adoptować psa na stałe, jeśli Twoje plany na przyszłość nie pozwalają Ci na stałą adopcję, możesz zapewnić psu
dom tymczasowy.

Dom tymczasowy (DT) to nic innego jak nasze własne mieszkanie i my oraz wszyscy domownicy. W domu tymczasowym  traktujemy tymczasowicza jak własnego psa, sprawujemy nad nim opiekę, wychodzimy na spacery, leczymy, dajemy jeść, kochamy i dbamy.
Z tą jednak różnicą, że przyjdzie moment na rozstanie…

Dom tymczasowy pełni rolę mostu między schroniskiem, ulicą, złymi warunkami życia a domem docelowym. Dlatego tak bardzo potrzebujemy tymczasowych opiekunów, aby móc skutecznie pomagać zwierzakom. Każdy dom tymczasowy jest na wagę złota. Zapraszamy do wypełnienia ankiety dla tymczasowych opiekunów. Jeśli masz pytania, wątpliwości - skontaktuj się proszę
z nami.

Pobyt psa w domu tymczasowym wymaga określonych nakładów finansowych (dokładnie tak samo jak w przypadku posiadania własnego psa) na karmę, odrobaczenie i preparaty na kleszcze, smakołyki, zabawki, szelki, obroża, smycz, fryzjer, kastracja, ew. leczenie, ogłoszenia itd. Jeśli jednak sytuacja finansowa nie pozwala Ci na na wydatki - Fundacja zapewnia pokrycie wszystkich kosztów związanych z utrzymaniem psa. Jeśli tymczasowy opiekun może sobie pozwolić na poniesienie ww. wydatków - pozyskane środki Fundacja przeznacza na pomoc kolejnym zwierzętom. W obu przypadkach zapewniamy aktywne szukanie domu dla tymczasowicza.

Podstawowym warunkiem zawarcia umowy o dom tymczasowy jest to, że nie możemy z góry określić terminu, w którym pies znajduje dom stały. Czasami trwa to tydzień, a innym razem kilka miesięcy. Dokładamy jednak wszelkich starań, by pies jak najszybciej znalazł swój dom ostateczny - robimy zdjęcia, ogłaszamy, aktywnie poszukujemy domu stałego. Dom tymczasowy jest bardzo ważnym "przystankiem",
w którym pies może dojść do siebie fizycznie oraz psychicznie.  Zwierzęta uczą się obcowania z człowiekiem, innymi zwierzętami, poprawnych społecznych zachowań, życia w domowych warunkach.

Tymczasowi opiekunowie przekazują istotne informacje dotyczące charakteru i osobowości psa, jego zalet i wad czy upodobań.
Na tej podstawie możemy określić, do jakiego domu pies powinien trafić - czy może zamieszkać z innymi psami, kotami,
czy nadaje się do domu z dziećmi, czy zniesie długą rozłąkę z właścicielem w ciągu dnia. Widzimy też czy zwierzak przebywający pod naszą opieką jest typowym, leniwym kanapowcem czy długodystansowym sportowcem.
Biorąc pod uwagę wszystkie te cechy określamy docelowy dom "idealny", do którego powinien trafić nasz podopieczny. Staramy się, by obie strony (nowy opiekun i pies) pasowali do siebie. Bardzo polecamy do adopcji dorosłe psiaki, które przebywają w domach tymczasowych. Nie ma łatwiejszej i bardziej trafionej adopcji jak adopcja takiego właśnie psa.

Dodatkowe informacje znajdziesz także na stronie http://www.domtymczasowy.pl/

Przekaż darowiznę

Tylko dzięki darczyńcom jesteśmy w stanie pomagać zwierzakom. Jeżeli nie możesz zaadoptować psiaka
- wspomóż nas finansowo i spraw, byśmy mogli uratować kolejne psie istnienia.

Każdy pies to wydatek: karma, szczepienia, szelki, smycz, środki przeciwpchelne, kastracja czy ewentualne leczenie
oraz przejazdy do domów stałych, tymczasowych czy lecznicy.

Społeczność to siła! Nie pozostawaj bierny -ustaw stały przelew!
By móc objąć naszą pomocą większa ilość potrzebujących psiaków potrzebujemy dalszego Waszego wsparcia. Każda pomoc - nawet ta najbardziej symboliczna - 2 zł, 5 zł czy 20 zł - wpłacana regularnie jest na wagę złota! Takie systematyczne wpłaty dają nam możliwość oszacowania comiesięcznych wpływ do fundacji i szacunku naszych możliwości pomocy. Każdy może sam ustalić jak kwota dla niego nie będzie znacząca w skali miesiąca a dla nas i naszych podopiecznych będzie ona niezmiernie ważna. Na naszym profilu Facebook wolontariusze schroniska maja ponad 3.500 polubień - jeśli każdy z nich ustawiłby stały comiesięczny przelew - kilku, kilkunastu złotowy nabralibyśmy wiatru w żagle!!!

Ustaw przelew stały
- to nie są banały!

Twoja pomoc może być wielka,
gdy nie walczy jedna szabelka.

Przecież wiecie przyjaciele,
1 złoty czyni wiele!

Bo w społeczności jest siła,
by miska pełna była!

Darowiznę MOŻNA ODLICZYĆ OD PODATKU!

DANE DO PRZELEWU:

Raiffeisen Polbank 09 1750 0012 0000 0000 2188 4596

Fundacja Pomocy Zwierzętom Kundel Bury w Pabianicach

95-200 Pabianice

Jeśli wolisz przekazać DARY dla naszej Fundacji będziemy równie wdzięczni. Potrzebujemy karmy dla psów dorosłych i szczeniąt oraz psich akcesoriów takich jak smycze, obroże, szelki, zabawki, smakołyki, tabletki na robaki, środki na kleszcze, posłania. W tym celu skontaktuj się z nami telefonicznie (793046770, 692486565).

W imieniu swoim i naszych podopiecznych - dziękujemy za każda wpłatę i darowiznę!

Razem możemy więcej!

KLIK →  Darczyńcy 2018

Darczyńcy 2017 (VII-XII)     Darczyńcy 2017 (I-VI)

Darczyńcy 2016          Darczyńcy 2015

Polecamy także wpłaty na nasze konto -przy większych wpłatach
możliwość otrzymania gratis naszego fundacyjnego kubeczka!

Zostań wolontariuszem

Jeśli dysponujesz wolnym czasem i kochasz zwierzęta możesz pomagać nam w naszych działaniach!

Kogo poszukujemy?

• Pełnoletnich wolontariuszy do pracy w schronisku - pożądane są osoby, które mają choć minimalne obycie z psami,
    nie boją się ich i potrafią nad nimi zapanować.
  • Jeśli masz prawo jazdy możesz pomagać nam również w transporcie psów do domów stałych i tymczasowych.
    Nasi podopieczni przejeżdżają nieraz nawet 500 km, aby dotrzeć do swojego domu!
  • Przede wszystkim potrzebujemy pomocy w aktywnym poszukiwaniu nowych opiekunów dla zwierzaków.Tutaj zakres działań jest bardzo szeroki: ogłaszanie psów na internetowych portalach ogłoszeniowych, promowanie adopcji w swoim środowisku, rozwieszanie plakatów adopcyjnych, promowanie i udostępnianie psów na facebooku i wiele innych. Tutaj może wykazać się każdy z Was niezależnie
    od wieku i miejsca zamieszkania. Więc jeśli masz chwilę – pamiętaj o naszych podopiecznych.

Jeśli jednak dysponujesz czasem w rożnych porach dnia i nie możesz na dłuższy okres czasu wygospodarować stałych godzin pracy dla zwierząt zostań e-wolontariuszem! Czym jest e-wolontariat? To wszelkiego rodzaju działania podejmowane w internecie dobrowolnie i bez oczekiwania wynagrodzenia, którym przyświeca cel znalezienia domów stałych lub tymczasowych naszym podopiecznym. Jeśli jesteś zainteresowany/zainteresowana taka forma pomocy zgłoś się do nas.

Jeśli chcesz się do nas przyłączyć i pomagać bezdomnym zwierzakom lub dysponujesz innymi możliwościami pomocy Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Do zobaczenia!

Adoptuj

Adopcja  to najlepszy sposób aby pomóc nam i naszym podopiecznym. W schronisku oraz w domach tymczasowych naszej Fundacji czeka na Ciebie wiele wyjątkowych psów. Pamiętaj, że adoptując psa ratujesz mu życie. Nie przykładaj ręki do cierpienia psów
w pseudohodowlach.

Rozumiemy że nie każdy może pozwolić sobie na adopcję naszego podopiecznego wtedy pozostaje nam adopcja wirtualna lub inaczej nazywana adopcją internetową czyli na odległość. Polega ona na deklaracji dowolnej comiesięcznej wpłaty na rzecz wybranego przez siebie psa. Jeśli zdecydujesz się na wirtualną adopcję któregoś z naszych zwierząt, informacja o tym pojawi się na naszej stronie internetowej obok zdjęć psa - wraz z Twoim imieniem, nazwiskiem, nickiem, logo firmy czy linkiem do Twojej strony www. Możemy także zamieścić dowolny krótki tekst Twojego autorstwa.

Wirtualnym opiekunem może zostać każdy!
Czy jesteś osobą prywatną, organizacją, firmągrupą osób (np. przyjaciółki, szkołą, klasą itp.) -zgłoś się do nas i zacznij pomagać!

Wirtualny opiekun może oczywiście poznać osobiście swojego podopiecznego, odwiedzić go, pobawić się z nim, wyjść na spacer czy poddać pielęgnacjom. Może także włączyć się w aktywne poszukiwanie dla niego domu.

Pieniądze z wpłat pomogą nam pokryć koszta utrzymania psów (pobyt, wyżywienie, leczenie) w domach tymczasowych i hotelach.

Poszukaj przyjaciela w schronisku!