Co zrobić, gdy zaginął pies lub kot

Niezbędnym przedmiotem, z którym pies nie powinien się rozstawać jest ADRESATKA! Adresatka to mała zakręcana tubka lub przywieszka, gdzie w środku jest karteczka z naszym numerem telefonu. Można też wygrawerować metalowy medalik w sklepie zoologicznym albo po prostu napisać numer telefonu na obroży. PIES MUSI BYĆ OZNAKOWANY W WIDOCZNY SPOSÓB.

Dodatkowym elementem ułatwiającym odnalezienie psa jest mikrochip wszczepiany przez weterynarza pod skórę psa. Zabieg jest bezbolesny, a dzięki niemu dane właściciela zostają wprowadzone do ogólnopolskiej bazy. w przypadku, gdy zaginiony pies trafi do schroniska lub weterynarza - dane z chipa zostaną odczytane.

Co w sytuacji, gdy pies zaginął?

1. Powiadom wszystkie okoliczne schroniska i przytuliska - zadzwoń i wyślij maila ze zdjęciem i znakami szczególnymi,  zostaw swój nr telefonu. Dowiaduj się co kilka dni w schroniskach, czy Twój pies nie został przywieziony. Najlepiej udaj się tam osobiście i sprawdź.
  2. Poproś o pomoc przyjaciół, rodzinę, sąsiadów - szukajcie po okolicy psa, wołajcie po imieniu, pytajcie okolicznych mieszkańców. Pamiętaj, że pies może przemieścić się nawet o 10 km w ciągu kilku godzin.
  3. Plakaty/ulotki - przygotuj plakat informujący o zaginięciu psa. Na plakacie powinno znajdować się aktualne zdjęcie wraz z opisem psa. Jeśli to możliwe, wyznacz nagrodę za znalezienie pupila. Koniecznie podaj swój numer telefonu i bądź w gotowości. Wydrukuj bądź skseruj jak największą liczbę plakatów - tak, by jak najwięcej osób dowiedziało się o zaginionym psie. Być może będzie wśród nich osoba, która pomoże Ci zidentyfikować miejsce pobytu psa. Plakaty i ulotki rozwieszaj w miejscach do tego przeznaczonych, na slupach, ulotki wkładaj za wycieraczki aut. Odnajdź miejsca, gdzie „psiarze” chodzą na spacery – to Twoi sprzymierzeńcy! Rozdaj im ulotki, poinformuj i poproś o przekazywanie dalej. Plakaty są szybko niszczone, więc odwiedzaj codziennie miejsca i zamieszczaj kolejne plakaty. PAMIĘTAJ! Gdy pies się odnajdzie pozrywaj wszystkie plakaty i usuń ulotki.
  4. Zgłoś zaginięcie psa na portalach ogłoszeniowych (www.zaginionepsy.pl, www.zaginionepsy.waw.pl, www.gumtree.pl, www.tablica.pl, www.morusek.pl i inne). Zgłoś to również na stronach schronisk oraz portalach społecznościowych takich jak Facebook, Nasza-Klasa, Goldenline itp.
  5. Zadzwoń do Urzędu Miasta (Gminy), Straży Miejskiej, odnajdź hyclii zdobądź informacje o odłowionych psach z danego terenu.
  6. Uzyskaj informacje od firmy sprzątającej zwłoki zwierząt z ulicy.
  7. Przeglądaj ogłoszenia internetowe Możliwe, że Twój pies został ukradziony. Możliwe również, że zgubił adresatkę, a osoby, które go znalazły nie mają możliwości odczytania chipa.
  8. Udaj się na okoliczne giełdy/bazary - jeśli Twój pies został skradziony, być może złodziej będzie próbował go sprzedać.
  9. Nie rezygnuj. Psy znajdują się nawet po kilku tygodniach, a czasami i po kilku latach!

Potencjalne miejsca (nie wszystkie), w których można szukać swoich zaginionych psów i kotów. (klik)