Zasady adopcji

Adopcja to przemyślane działanie. Nie można adoptować pod wpływem chwili, emocji, które targają nami widząc zdjęcie słodkiego szczeniaka czy ślicznego pieska.
Pies to nie rzecz tylko CZŁONEK RODZINY, istota, którą będziemy musieli opiekować się przez najbliższych kilka/kilkanaście lat. To nie zabawka, którą postawimy na półce kiedy się znudzi. To żywa istota, która musi wyjść na spacer, poudzielać się towarzysko (wąchanie trawy, znaczenie terenu, spotkania z innymi psami), skorzystać z toalety (trawy), zjeść. Istota ta nie zawsze może pojechać za granicę czy na wczasy z nami, wyjazd majowy czy narty. Istota ta może zachorować, co wiąże się z kosztami. Zastanów się co zrobisz, jeśli na przykład pogryzie Twoje buty albo nabrudzi na dywan.

Zasady naszych adopcji są proste.

• Przede wszystkim wymagamy przemyślanych decyzji. W tym pomoże Wam nasza ankieta przedadopcyjna (Ankiety i umowy). Jeśli jesteś zainteresowany adopcją któregoś z naszych podopiecznych prosimy o wypełnienie ankiety i odesłanie jej na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  • Często przed adopcją przeprowadzamy także wizytę przedadopcyjną. Wizyta przedadopcyjna to spotkanie z wolontariuszem, który odwiedzi przyszłe miejsce zamieszkania pupila. Na wizycie muszą być wszyscy członkowie rodziny, którzy wyrażą zgodę na adopcję.
  • Fakt adopcji potwierdza umowa adopcyjna, którą przyszły właściciel zobowiązuje się podpisać.
  • Kontakt poadopcyjny to nic innego jak kontakt z nami utrzymywany po adopcji psa (wysyłamy maile i zdjęcia, dzwonimy, chwalimy się naszym pupilem, a czasami nawet spotykamy).